Irvin Yalom - Creatures of a day

1

Titlu: Creatures of a day
Autor: Irvin Yalom
An publicare: 2015
Când călătoresc într-un alt oraș, îmi fac de obicei o listă cu cărți și CD-uri pe care mi le doresc și nu la găsesc la noi. Așa a fost și cazul călătoriei mele la Londra. Prima carte pe listă era “Creatures of a Day” de Irvin Yalom. Îl urmăresc de mult pe Yalom sau Irv (cu am aflat că îi place să i se zică) și știam de noua lui carte. Trebuie să recunosc că nu am citit nici una dintre tratatele lui de psihoterapie ci doar romanele sale fiction, dar am zis că e momentul să fac acest pas și am ales ultima sa carte pentru început.
Am “devorat-o” pe drumul Londra-București. Cartea este o colecție de 10 povești. Povești este puțin spus, sunt prezentate de fapt 10 cazuri de-ale psiho-terapeutului Irvin Yalom. 10 cazuri reale, lucru ce mi-a sporit curiozitatea cu fiecare poveste pe care o citeam.
Pe scurt, e despre viața unui bărbat a cărui cel mai bun prieten s-a sinucis punând astfel la îndoială întreaga sa existență. Sau despre viața Natașei care deși căsătorită cu un alt bărbat nu poate uita prima sa dragoste și cum era ea în acea perioadă punând în balanță cine este ea de fapt. Sau a asistentei Justine care oferă consolare pacienților dar nu reușește să își aducă sieși consolare. Si alte astfel de cazuri.
Mai exact “the patients in these stories deal with anxiety about death, about the loss of loved ones and the ultimate loss of oneself, about how to live a meaningful life, about coping with aging and diminished possibilities, about choices , about fundamental isolation.”
Mi s-a părut, la început, că poveștile se termină prea brusc. Mă steptam ca următoarea poveste să fie continuarea celei terminate. Dar nu e așa, lucru ce m-a făcut să mă opresc și să-mi imaginez continuarea vieții pacientului, după bunul meu plac. Cred că fiecare poveste o să aibă atâtea sfârșituri, câți cititori are. Cazurile sunt prezentate ca o stenogramă a înregistrărilor terapeutului Irv dar intervenția scriitorului Yalom le face ușor de urmărit și înțeles. Mi-a plăcut mult psiho-terapeutul Yalom.

 

More info:
"Creatures of a day" pe Wikipedia"Creatures of a day" pe Goodreads

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Blue Captcha Image Refresh

*