Javier Marias - Mâine în bătălie să te gândești la mine

1

Titlu: Mâine în bătălie să te gândești la mine
Autor: Javier Marias
An publicare: 1994

“Nimeni nu se gândește vreodată că ar putea să se trezească cu o moartă în brațe și că nu-i va mai vedea chipul al cărei nume și-l aduce aminte.” Aceasta este fraza de început a romanului. Te face să te oprești din citit și să te gândești “cum ar fi?”, nu?

Practic, toată intriga cărții este descrisă în fraza de început. Ce faci când femeia cu care ți-ai dat întâlnire îți moare subit în brațe? Nimic nu te pregătește pentru astfel de momente. Iar când îți dai seama că moartea nu are oră și dată fixă de apariție, începi să reflectezi la viața ta de până atunci. La consecințele acțiunilor tale, făcute sau nefăcute. La sacrificiile pe care le facem în viață și la compromisurile pe care suntem dispuși să le acceptăm în favoarea confortului. La ce își vor aduce aminte oamenii despre tine după ce ai murit?

“Mâine în bătălie să te gândești la mine; și cadă spadă ta fără tăiș: mori în deznădejde. Povară să fiu eu mâine pe sufletul tău, să fiu eu plumb înlăuntrul pieptului tău și sfârșească zilele tale în sângeroasă bătălie: cadă lancea ta. Gândește-te la mine când am fost muritor: mori în deznădejde.”

More info:
"Mâine în bătălie să te gândești la mine" pe Wikipedia"Mâine în bătălie să te gândești la mine" pe Goodreads

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Blue Captcha Image Refresh

*