Kurt Vonnegut - Abatorul cinci

Kurt Vonnegut - Abatorul cinci

Titlu: Abatorul cinci
Autor: Kurt Vonnegut
An publicare: 1969

Editura ART a început in 2007 o serie pe tematica Cărți Cult, din nefericire însă colecția momentan are doar patru titluri (Fahrenheit 415, Proscișii, Alegerea Sofiei și Abatorul cinci). Publicațiile noi sunt impresionante ca și calitate, hardcover-uri artistice (vezi coperta Fahrenheit), accesibile buzunarului și mai ales, se doresc la grămadă în bibliotecă. În aceiași categorie intră și publicațiile de la editura Paladin (un imprint al Grupului Editorial Art), care dorește scoaterea pe piață a unor colecții de SF, fantasy, crime și noir.

Vonnegut rămâne după citire ca un nor cosmic de personaje, acțiuni, gânduri, înfățisări. Cărțile lui se imprimă în tine, nu se pot povesti cursiv și nici nu se cade să le rezumi. Cruciada copiilor: Dansul cu moartea la datorie (titlu alternativ pentru Abatorul cinci) reprezintă o poveste în mai multe dimensiuni și în multiple momente în timp, o retrăire a unor evenimente tragice îmbinată cu trăiri fantastice, amestecate într-un ceaun pus pe foc iute.

Publicată în 1969, în ziua de azi povestea poate fi privită ca un clișeu (datorită documentarelor exagerat de multe despre cel de-al Doilea Război Mondial). Poate, pentru că nu au existat momente în care să simt presiunea subiectului, ci doar aberantul sentiment creat de un război, oricare ar fi acela.

„Voi doar eraţi atunci nişte copii… Însă nu veţi scrie aceasta, aşa e?.. Vă veţi preface că nu eraţi deloc copii, ci bărbaţi adevăraţi, şi veţi fi jucaţi în filme de actori de-alde Frank Sinatra şi John Wayne şi de alte celebrităţi, de nişte moşnegi răutăcioşi care adoră războiul. Şi va fi războiul arătat frumos, şi vor continua războaiele unul după altul…”

Așa merg lucrurile.

More info:
"Abatorul cinci" pe Wikipedia"Abatorul cinci" pe Shelfari"Abatorul cinci" pe Goodreads

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Blue Captcha Image Refresh

*