Mario Vargas Llosa - Lituma în Anzi

1

Titlu: Lituma în Anzi
Autor: Mario Vargas Llosa
An publicare: 1993

Mi-e greu să scriu despre această carte. Cred că e singura dată când mi se întâmplă să regret că am citit epilogul și asta pentru că am crezut că nimic din ce se întâmplă în carte nu mă mai poate afecta. M-am înșelat.

Diferite sentimente m-au urmărit de-a lungul cărții. Uneori de amuzament, alteori de șoc dar de cele mai multe ori de tristețe. Tristețe pentru că deși e un roman de fiction, tot ce Llosa prezintă nu mi se par fiction deloc. Cred în stare rasa umană de cruzimile prezentate în carte.
Polițistul Lituma ajunge în Anzi să investigheze dispariția misterioasă a trei mineri. Nimic neobișnuit în asta, doar că o dată ce investigația înaintează găsește în localnici o reticență suspicioasă, parcă tot localnicii ar fi părtași la dispariții. Și asta este într-un fel adevărat. Iar faptul că ființe supranaturale sunt învinuite, dă romanului o notă și mai mare de mister și dramatism. Apare la iveală latura întunecată a omului dată de pericolul trăirii într-o comunitate bazată pe superstiții și lipsită de educație.

Pe mine, una, m-a scuturat un pic și m-a trezit din visul frumos în care trăiam.

More info:
"Lituma în Anzi" pe Wikipedia"Lituma în Anzi" pe Goodreads

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Blue Captcha Image Refresh

*