Milan Kundera - Insuportabila ușurătate a ființei

1

Titlu: Insuportabila ușurătate a ființei
Autor: Milan Kundera
An publicare: 1984

Nu de multe ori mi s-a întâmplat ca de la prima frază să simt că voi citi o carte pe “sufletul meu”. Și nu m-am înșelat. E prima carte de Kundera și pot zice negreșit că nu va fi ultima. Îmi pare doar rău că l-am descoperit așa de târziu. Dar recuperez.

Mi-e greu să scriu despre ea pentru că povestea doctorului Tomas e complexă. E despre luptele lui interioare. Despre deciziile luate. Despre “a merge și a vedea ce mai rămâne din viață, atunci când omul se descotoreseste de tot ceea ce considerase, până atunci, a fi menirea sa”. Despre curajul de a-ți urma principiile atunci când ești amenințat de un regim care ia decizii în locul tău. Despre sacrificii. Despre ușurătate și greutate. Despre trup și suflet. Despre mitul lui Oedip. Despre a iubi și a fi iubit. Despre cum să scapi de povara cuvintelor “pentru că așa trebuie!”. Despre comunism. Mai ales despre comunism și despre rezistență.

“Ești nevinovat fiindcă nu știi? E scutit, oare, prostănacul instalat pe tron de orice responsabilitate, pentru simplu fapt că e prostănac? […] Tomas asculta strigătele comuniștilor care-și apărau puritatea sufletească și în sinea lui își spunea: Din cauza ignoranței voastre această țară și-a pierdut, poate, pentru câteva secole, libertatea, și voi strigați în gura mare că vă simțiți nevinovați? Cum mai puteți privi în jurul vostru? Cum de nu sunteți înspăimântați de ceea ce vedeți? Ori, poate v-ați pierdut vederea?!” Sună familiar, nu?

More info:
"Insuportabila ușurătate a ființei" pe Wikipedia"Insuportabila ușurătate a ființei" pe Goodreads

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Blue Captcha Image Refresh

*