Milan Kundera - Viața e în altă parte

1

Titlu: Viața e în altă parte
Autor: Milan Kundera
An publicare: 1969

Kundera. A reușit să mă facă să vreau să bat un personaj. Mi-a intrat cartea atât de mult pe sub piele, încât cu fiecare frază citită simțeam că mă aflu în fața lui Jeromil. Gata să îl pălmuiesc.

Pe scurt, este povestea poetului Jeromil. Conceput din greșeală și dorit doar de mamă lui, aceasta își dedică tot timpul creșterii cu grijă a unicului fiu. Acesta ajunge genul de copil mămos, sensibil și introvertit. Kundera prezintă întreg procesul de transformare a acestuia de la copilărie până la anii adolescenței. O conturare dostoievskiană a acestuia. Astfel pe acesta îl găsim la început pictor, apoi poet și mai apoi activist comunist. Prima iubire arată caracterul urât al acestuia și nevoia de atenție, obișnuit fiind cu cea a mamei. Apar și primele semne de gelozie, gelozie a mamei care vede în iubita acestuia o concurență, ne mai primind atenția dorită.

Penultimul capitol, este cel mai tare. Mi-a adus aminte de Calea Victoriei de Cezar Petrescu. Aceeași intensitate și dramatism menit să te urmărească mult timp după ce ai terminat cartea. Autorul coboară din spatele penelului și vorbește cu cititorul. Parcă încearcă să motiveze caracterul personajului. Să te facă să îi ierți acțiunile. Destul de greu.

More info:
"Viața e în altă parte" pe Wikipedia"Viața e în altă parte" pe Goodreads

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Blue Captcha Image Refresh

*