Philip K. Dick - Omul din castelul înalt

1

Titlu: Omul din castelul înalt
Autor: Philip K. Dick
An publicare: 1962

Nu îmi dau seama niciodată care e toată povestea. De fiecare dată când citesc Philip K. Dick, ajung să am momente când pierd timpul gândindu-mă unde ar putea să ducă. Am văzut primul sezon din The Man in the High Castle și tot nu am nici cea mai mică idee. E cumva stilul lui de a denatura totul din jur și ai senzația la un moment dat că vei fi cuprins de picior și tras sub pământ, undeva într-o lume misterioasă.

De data asta înoadă timpul. Cumva, totul se petrece foarte foarte încet și pe o perioadă foarte îndelungată, dar fracționat. Nu există un prezent anume, totul se întâmplă pur și simplu, ca și cum toată lumea s-ar afla în fața unui balon și realitatea se află în balonul la care toată planeta se uită. Mă aștept ca undeva să se rupă povestea și apoi restul să continue ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Într-o realitate alternativă, există o carte despre o altă realitate alternativă, ambele pornind de la același lucru: cine a câștigat războiul. Iar tu, cel care citești, te afli în cu totul altă lume care merge mai departe indiferent de cine a căștigat războiul. Nu este paranoia, este imaginație stârnită de o lume care se clatină și începe să devină din ce în ce mai instabilă, o lume din două jumătăți care nu se mai tolerează. Încălcită treabă, la fel ca și în melodia Right Where It Belongs :

What if everything around you
Isn’t quite as it seems?
What if all the world you think you know
Is an elaborate dream?

De la un anumit punct, lucrurile încep să capete o oarecare povară și personajele încep să se miște, parcă să prindă viață. De fapt, aș zice că ei încep să trăiască în afara lor, ghidați de o forță exterioară care îi ia și îi aruncă într-un vortex.

Nu aș zice că este o carte antrenată și care să te țină în suspans, cel puțin nu tot timpul, dar Philip K. Dick nu eșuează niciodată în scris. Are niște pasaje excelente de introspecții. Reușește de fiecare dată să aibă câmpii întinse de verde crud în mocirlă.

More info:
"Omul din castelul înalt" pe Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Blue Captcha Image Refresh

*