La montagne magique (2014)

1

Titlu: La montagne magique
Regizor: Anca Damian
An apariție: 2014

Este al doilea documentar semnat Anca Damian pe care reușesc să îl văd. Am ajuns chiar la premiera lui și am avut parte de o întâmplare norocoasă. Este a doua oară când abia dau drumul la peliculă la Studioul Horia Bernea, asta pentru că sala nu are un minim de trei sau patru persoane. Însă, de data asta, cineva s-a grăbit și filmul a început doar cu doi oameni.

 

Nu știu de ce, dar după ce am văzut Crulic, drumul spre dincolo, la Muntele magic nu m-am așteptat să fie un film animat. Dar este și nu pare să se încadreze în ceva anume. Este un colaj care evidențiază viața polonezului Adam Jacek Winker care fuge din țara lui și ajunge în Franța, Pakistan și Afganistan.

 

Abordarea Ancăi, ca și la Crulic, este de a intra în mintea personajului și de a încerca să exprime prin imagini și cuvinte emoțile și gândurile individului în cauză. Nu susține ideea de erou, în schimb rămâi cu ideea că orice conflict emoțional și rațional trebuie rezolovat. Când a ales să părăsească Polonia, Adam Jaeck Winker a simțit rușine, însă asta nu l-a oprit. Tot ceea ce a urmat apoi a fost o ramificație a unei decizii iminente care a generat alte ramificații și care s-a concretizat în viața lui. Pot spune că povestea mi-a trezit sentimetul de admirație pentru că am descoperit ceea ce eu nu sunt în stare să fac, cel puțin momentan. Să renunți la o zonă de confort și să părăsești oamenii dragi de lângă tine. Vremurile de război generează în oameni gânduri care nu există pe timp de pace. Poate din cauza prezenței atât de reală a morții și a dureri.

More info:
"La montagne magique" pe Wikipedia"La montagne magique" pe IMDb

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Blue Captcha Image Refresh

*