Beef (2003)

1

Titlu: Beef
Regizor: Peter Spirer
An apariție: 2003

Am aflat de documentar prin Wikipedia. Eram pe pagina The Bridge Wars. De aici: “everyone knows that hip hop was started in the Bronx.” Statements can be found in the 2003 documentary Beef, which features the original battle footage.” am zis că trebuie să mă uit la el.

Și pe bună dreptate, merită văzut.

Nu pot să nu fac o comparație cu ultimul documentar pe care l-am văzut despre hip-hop-ul românesc (Antidot – Documentar Hip-Hop) și să spun că ceea ce lipsește la noi este competiția, industria, faptul că nu face parte din cultura noastră și că la noi mișcarea a început târziu.

Nebunia de a fi cel mai bun (de unde și competiția). Explică și cum este cu chestia asta, că până la urmă se răfuiau în versuri ca apoi să se îmbrățișeze. O cultură sinegrică prin rime și camaraderie. Se motivau unul pe altul. Și toți recunosc că fără momentele în care unul o ia razna și explodează, multe din chestiile devenite istorie nu ar mai exista. O lume pe care dacă nu o trăiești, nu ai cum să o înțelegi și în consecință nu ai cum să vorbești despre ea prin muzică.

Dar ca orice lucru, în timp se modifică și ajunge să se transforme în cu totul altceva. Pe a doua jumătate a documentarului, lucrurile devin mai amărâte și parcă din ce în ce mai departe de trecut. Industria lor generează niște situații care la noi nu au existat și nu cred că vor lua formă în societate vreodată. Deși ăsta este cursul natural al lucrurilor, de a evolua și de a se transforma, pentru mine partea de început mi se pare cea mai fascinantă. Atunci se crează brut și totul este atât de nou și fascinant încât plâng minunându-mă de frumusețea lor.

Filmul mi se pare editat excelent și mi-a rămas o fază de la final (50 Cent / Ja Rule) care este o scenă absolut incredibil pusă pe ecran. Nu este de povestit, este așa încărcată emoțional încât mi-ar fi imposibil de exprimat.

Și pentru că mai sunt câteva Beef-uri (vreo patru în total), am apucat să mă uit și un pic din al doilea. E hahahahahahaha de tare cum începe. Dacă nu știai de Roxanne Wars, trebuie să știi. Ia și citește!

Închei cu o piesă care rezumă filmul: Soul Assasins (KRS-ONE) – Move ahead

More info:
"Beef" pe Wikipedia"Beef" pe IMDb

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Blue Captcha Image Refresh

*