Dancer in the Dark (2000)

1

Titlu: Dancer in the Dark
Regizor: Lars Von Trier
An apariție: 2000

Puține lucruri reușesc să mă sperie atât de tare! De unele îmi este frică pentru că nu știu la ce să mă aștept sau pentru că urmează să am parte de o durere pe care am mai cunoscut-o și care va trece greu, altele  pentru că sunt peste putința mea de a schimba vreodată ceva. Prima oară când am văzut Dancer in the Dark a fost ca și cum m-am așezat într-un carusel care se rotește încet apoi ajunge la viteze  supersonice. Un suspans al frumosului și al oribilului deopotrivă. A doua oară în schimb, l-am privit cu alți ochi. Încă de la început am văzut cum neșansa unui om visător este legată de caracterul meshin și laș al altora și cum niciodată viața ta nu este doar a ta.

Lars Von Trier are o capacitate extraordinară de a evidenția cele mai plăcute, dar și cele mai urâte laturi ale omului. Prin imagine neprelucrată și prin lipsa fantasticului, Dancer in the Dark pare real și crud. De personajele lui te legi instantatenu pentru că în ei regăsești familiaritatea unui anturaj: cel cu capul în nori, cel pragmatic, omul legii, prietenul cel mai bun, cel veșnic îndrăgostit de aceiași persoană ș.a.m.d. Iar dacă îți place Bjork, cu atât mai mult ai să fi lovit de o dragoste care îți va umple tot coprul. Vocea și dansul ei îți va face sângele să pompeze și să ia foc.

Despre poveste în sine nu are sens să vorbesc, și asta din mai multe motive. Primul ar fi că firul epic se transmite prin scene înărcate emoțional, cadre la care rămâi lipit cu ochii și cu sufletul de ele, gesturi și schimburi de replici care construiesc o căcare cu multe răscruci. Un altul a fi timpul, care pentru Von Trier este perceput doar prin prezent, la fel ca și în viața de zi cu zi. Nu poți accesa trecutul decât prin memorie și viitorul rămâne mistic. Asta mi s-a părut fascinant, faptul că nu lasă loc anticipării. Până la urmă, așa-i realitatea pentru mine, incertitudine față de viitor, ancorare în prezent și uneori rătăcind în amintiri.

Dorind să știu mai multe, am ajuns aici: USA Today.

Enjoy!

More info:
"Dancer in the Dark" pe Wikipedia"Dancer in the Dark" pe IMDb

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Blue Captcha Image Refresh

*